Hoe kunt u ontslag nemen op uw werk?

Hoe kunt u ontslag nemen op uw werk? Ontslag nemen kan een hele opluchting zijn, maar het kan ook vervelend zijn om te doen. Hoe vertelt u uw werkgever namelijk dat u niet meer voor hem of haar wilt werken? Hoe gaat u als even goede vrienden uit elkaar? Hoe voorkomt u dat er na uw vertrek vervelend over u wordt gesproken en hoe zorgt u ervoor dat u gewoon uw werkgever kunt opgeven op uw curriculum vitae met een goede referentie? Allemaal vragen die in u kunnen opkomen, als u eraan denkt om ontslag te nemen. Lees verder en ontdek hoe u het best ontslag kunt nemen. 


Ontslag nemen op uw werk: face to face of schriftelijk?

Als uw werkgever ineens een ontslagbrief van u op de mat heeft liggen, komt dat natuurlijk een beetje vreemd over. Vraag liever een gesprek met uw werkgever aan en houd uw plannen voor uw ontslag op de werkvloer ook voor u. Uw werkgever dient het eerst op de hoogte te zijn van uw vertrek. Hem of haar persoonlijk vertellen dat u weggaat, draagt al bij aan een ‘prettig’ vertrek. 

Natuurlijk kan het voor de werkgever uit de lucht komen vallen, maar wanneer u het nieuws persoonlijk brengt, is er ruimte voor de andere partij om vragen te stellen. Ook u kunt dan nog toelichting geven op uw vertrek. Ontslag nemen doet u echter ook door een ontslagbrief te schrijven. Deze brief is een officiële opzegging van uw contract. Dit rechtsgeldige contract vereist nu eenmaal een formele opzegging. 


Hoe kunt u ontslag nemen op uw werk: tips

Bereid u goed voor op het gesprek en laat niet te veel tijd tussen de aanvraag van het gesprek en het echte gesprek in zitten. Dat kan voor ongemakkelijkheden zorgen. Bereid u op het gesprek voor door voor uzelf op een rijtje te zetten wat u wilt zeggen. Waarom wilt u ontslag nemen? Wat gaat u doen? Waarom gaat u dit doen? Per wanneer wilt u het contract stopzetten en wat zijn uw plannen met eventuele vakantiedagen en atv-dagen? 

Is alles besproken? Vergeet dan niet om uw werkgever te bedanken voor de periode waarin u bij hem of haar heeft gewerkt. Vraag ook altijd even of het goed is dat u de werkgever als referentie gebruikt, voor eventuele toekomstige sollicitaties. Schrijf na het gesprek uw ontslagbrief, om alles formeel en netjes af te handelen. Verpak uw brief in een nette envelop en stuur deze aangetekend op. Maak ook een kopietje voor uzelf, om in hardcopy te bewaren.

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt